Bezlepkové housky
Skvělé pečivo, které je rychle hotové, takže není problém třeba k snídani upéct čerstvé housky. Chuť je jemná, navíc díky přidaným semínkům mohou být housky pokaždé trochu jiné. Chutnají dobře "na sladko" třeba s medem či džemem i s něčím slaným. Rádi je používáme také na jednohubky, domácí hamburgery a do receptů, jako je třeba velikonoční nádivka.
Suroviny:
- 150 g bezlepkové mouky Jizerka
- 60 g cizrnové mouky
- 50 g jáhlové mouky
- 40 g rýžové mouky
- 1 prášek do pečiva
- 1/2 lžičky soli
- semínka dle chuti (má oblíbená kombinace: chia semínka, lněná semínka, dýňová semínka)
- 150 g měkkého tvarohu
- 6 polévkových lžic mléka
- 6 polévkových lžic olivového oleje
- 2 vejce (z toho jedno na potření housek)
- trochu rýžové krupice či jiné mouky na vál
Postup:
Smícháme Jizerku, pohankovou a rýžovou mouku, prášek do pečiva a sůl. Do směsi přidáme semínka dle chuti. Osobně používám pravidelně cca 3 čajové lžičky chia semínek a hrst lněného semínka, které nejdřív utluču v hmoždíři. Do směsi přidáme tvaroh, mléko, olej a 1 vejce. Opatrně uhněteme (stačí ručně), směs se postupně přestane lepit a vznikne kompaktní hmota.
Tuto hmotu necháme chvilku odpočinout. Mezitím předehřejeme troubu na 180°C. Plech vyložíme pečícím papírem. Připravené těsto vyklopíme na vál mírně posypaný moukou (nejraději na vál používám rýžovou krupici, která na těstu po upečení nezanechává „moučnou stopu“).
Z těsta vyválíme váleček, který rozkrojíme na 6 stejných částí. Z těch vytváříme válečky či bulky nebo upleteme housky (jako cop), které umístíme na připravený plech. Připravené pečivo potřeme rozšlehaným vejcem, nařízneme nožem (třeba do mřížky) a můžeme ještě posypat semínky (třeba dýňovým semínkem).
Pečeme na 180°C cca 20 minut dozlatova.
TIP: Pokud chcete pečivo použít nakrájené – třeba na jednohubky, upečte ho čerstvé a nakrájejte co nejdřív ostrým nožem. Nebude se tak drobit.
A výsledek pečení vidíte na talířku. Teď už jen se rozhodnout, co si na tu housku dám: