Jak splnit své předsevzetí o cvičení

START

Nový rok nám právě začal. Přelom starého a nového roku je pro mnoho lidí časem k zamyšlení, který je často spojený s mnoha předsevzetími. Jedním z nejčastějších bývá předsevzetí "ZAČNU CVIČIT" - ať už je důvodem snaha zhubnout nebo třeba zkrátka žít zdravěji.

Ten, kdo chodí cvičit pravidelně, tak vždy na začátku roku zažívá podobnou situaci. V lednu se náhle počet návštěvníků jeho oblíbeného fitka znásobí tak, že je problém najít volnou skříňku v šatně a jak čas běží, postupně tito noví sportovní nadšenci odpadávají, až se cca kolem března počet cvičenců a cvičenek vrátí k obvyklému počtu.

Proč se tak děje? Proč prvotní nadšení z nového (nebo znovu objeveného) koníčku u spousty lidí celkem brzy opadne? Důvody jsou samozřejmě individuální, ale často to bývá špatný výběr aktivity nebo přecenění sil po letech necvičení.

Dali jsme proto dohromady pár rad pro ty z vás, které si daly předsevzetí "ZAČNU CVIČIT" a chtějí ho dodržovat nejlépe stále:

  1. Zamyslete se důkladně nad tím, jakou aktivitu pro Vaše cvičení vybrat. Pokud z duše nenávidíte posilovnu a jen při myšlence na to, že byste ji navštívila, Vás zamrazí, asi to nebude ta pravá aktivita, kterou začít. V dnešní době už je možností opravdu spousta (samozřejmě lidé z větších měst mají výhodu ve větší nabídce) - vybere si opravdu každý. Pokud máte tu možnost, asi nejlepší cestou je ale sestavit cvičební plán a najít vhodné aktivity spolu s trenérem. Uvědomte si, že Vaše paleta aktivit, které navštívíte, může být opravdu pestrá a Vy si můžete postupně vyzkoušet, které Vám budou vyhovovat a které ne. Někomu vyhovují spíše klidnější hodiny typu pilates, jóga, někdo se radši vyskáče třeba na trampolínkách nebo se švihadlem, někdo skupinová cvičení nesnáší a radši na sobě sám pracuje v posilovně, zaplave si, zaběhá apod. Také nezapomeňte při výběru vhodné aktivity na svoje zdraví - sebemódnější a zajímavější cvičení nemusí být vhodné právě pro Vás - dnes je v módě třeba běh. Pro někoho s nadváhou a jeho kolena to ale zřejmě nebude to pravé..
  2. Zamyslete se nad četností Vašeho cvičení. Nechtějte vše zvládnout za každou cenu okamžitě - pokud jste třeba rok nebyla cvičit, nebude asi nejlepší cestou hned v prvním týdnu si naordinovat 5 různých cvičení - je otázka, jestli k tomu číslu 5 vůbec dojdete. Lepší cestou je začínat postupně, dát taky trochu prostor svému tělu, aby si na nový režim zvyklo.
  3. Nenechte se odradit prvním nezdarem. Pokud navštívíte novou hodinu, nenechte se odradit tím, že poprvé jste to tak tak přežila. Důležité je, že jste to zvládla a není tak důvod to nezvládnout i příště. A možná - pokud najdete v sobě tu sílu to zkusit znovu - zjistíte, že při druhé hodině už je to lepší, Vaše tělo to zvládá lépe než při první hodině.
  4. Není to jen o kilech. Zvláště ten, kdo chce hlavně zhubnout, může sklouznout k dennímu postávání na váze a povzdechům nad tím, proč se ta váha nehýbe tak, jak by chtěl. Pokud je cvičení součástí Vaší cesty k nižší váze, nezapomínejte na zdravé stravování. Zdravá strava a cvičení - to by mělo jít ruku v ruce. Zároveň pokud cvičíte, nabíráte svalovou hmotu - a svaly jsou těžší než tuk. Takže jistější cestou než postávání na váze je najít v šití krejčovský metr, přeměřit se a míry pravidelně kontrolovat - tak nejlépe zjistíte, jak se Vaše postava mění.
  5. Najděte si pro cvičení parťáka. Pokud Vám to jen trochu vyhovuje, je nejlepší začít ve dvou. Parťák Vás může vyhecovat, pomoct, když se Vám nechce, a to samé můžete udělat Vy pro něj. Ve dvou se to zkrátka lépe táhne..

 

eshop-na-cvico